AMA-82

Al sinds een paar jaar maak ik gebruik van een Magnetische loop antenne.

Ik ga het niet hebben of een loop een goede DX-antenne is en/of hij goed werkt, ik ben er tevreden mee zeker daar ik op een appartement woon met weinig tot geen mogelijkheden voor het plaatsen van een antenne.

Bovenstaande komt van de site van Wimo.

De AMA-82 is van origine een duits ( te vinden op http://www.wimo.de  ) ontwerp, er hangt een behoorlijk prijskaartje aan vast zo rond de 1500,00 Euro en dan heb je eigenlijk nog niet veel in de ogen van velen. Het geheel bestaat uit een aluminum buis met een grote ronde buis waarin een Vlinder C in zit en een bedieningskastje. Ik heb echter de loop voor een amateurprijs op de kop kunnen tikken ( en ja ze bestaan nog amateurs die dingen verkopen tegen amateurprijzen  HI ). Het leuke vond ik van het hele ontwerp dat de besturing werkt via een 2 draads verbinding naar de motor voor de aansturing van de variable C voor de afstemming voedingsspanning van het geheel 12V +- 250 mA. SWR in de gaten houden via de set met afregelen. Aangezien ik een verouderde HF-set gebruik Kenwood TS-440 vond ik dat geen probleem. Bijna alle bedieningskastjes  tegenwoordig hebben een ATU en meer aan boord, wil je gaan zenden op 14.200 Mhz dan via een of ander programma FLrig, HAMRADIO DE LUXE enz of welk programma dan ook piep, piep, piep set gaat terug naar 5 watt afregelen naar een goede SWR en set terug via interface naar 100 Watt en gaan met die banaan.  Ik vond het wel wat hebben met de knopjes de condensator te bedienen en het metertje op mijn set heen en weer te zien gaan.  Ja nog een beetje, nee shit…………… weer iets terug enz.

 Toch zette me het hele ontwerp wel aan het denken. Hoe doen ze dat met die condensator? Je kunt natuurlijk bij een vlinder condensator blijven ronddraaien en vanzelf kom je wel weer op een punt waar de  het geheel in resonantie is. Indien er een vacuum C wordt gebruikt dan wordt het blijven ronddraaien wel wat lastiger ( kan natuurlijk wel grotere motor en meer stroom, maar ontzettend slecht voor de condensator HI). Je gooit een aanzienlijk  bedrag weg want ze zijn niet goedkoop. Je zal dus iets van een start cq eindschakelaars moeten gebruiken wil je de boel niet naar de gort draaien. En het volgende probleem hoe gaat de registratie daarvan? Voor de schakelaars  heb je toch minimaal 2 draden  per schakelaar nodig, en ik heb maar 2 voedingsdraden? Tja, links en rechtsom is wel te doen, plus en min omdraaien,. Het “oude”  bedieningskastje maar open geschroefd. Wat bleek nu, ze sturen de stroom door  een 30 ohm (cement)weerstand  en over deze weerstand zit een relais van 5V. Ja hier kun je wat mee. Het idee is geboren. maar nu de registratie over 2 draden. In het bestaan kastje zitten verscheidene relais, hiermee wordt van alles geschakeld en gedaan en ik wilde natuurlijk de twee draden voor de besturing blijven gebruiken.

EN DAN VALT HET SPREEKWOORDELIJKE KWARTJE…………………………………………………………………..

EEN ARDUINO……………………………………………………………………………………………………………………………

 

Wordt vervolgd…..